Kdo vidí do Vašeho Google účtu?

Odpovědí na otázku v nadpisu je "Přístup k informacím ve Vašem účtu má pouze ten, komu to povolíte". A přístup k informacím v účtu povolujeme rádi, protože je to praktické a šetří nám to čas.


V nastavení mého účtu v sekci "Aplikace s přístupem k účtu" uvidím seznam všech aplikací, stránek a rozšíření, kterým jsem přístup povolil. Přístup povoluji nejčastěji z následujících důvodů:
  • webová stránka umožňuje přihlásit se přes Google účet (nemusím tak vytvářet na daném webu nový účet. Třeba weby typu Airbnb, Deezer, AliExpress...) 
  • do prohlížeče instaluji rozšíření (třeba Toogl pro timetracking...) 
  • instaluji rozšíření/skripty třetích stran do Dokumentů, Tabulek, Formulářů nebo Prezentací Google (například FormPublisher, CopyDown...)
Při povolení přístupu jsem vždy dotázán, zda souhlasím s udělením přístupu ke konkrétním informacím. Třeba přihlášení na web Flightradar přes Google účet obnáší tato povolení:

  • zobrazení emailové adresy profilu Google+
  • zjištění základních informací o účtu
 A právě v sekci "Aplikace s přístupem k účtu" mám možnost kontrolovat, komu všemu jsme přístup udělil, můžu zjistit také rozsah povolení a hlavně můžu kdykoliv přístup zrušit tlačítkem "Odebrat přístup". 

Neznamená to však, že si tím zruším i data uložená na jiném webu - pokud mám účet u Airbnb vytvořený přes Google účet, zrušením oprávnění dojde k tomu, že Airbnb ztratí oprávnění k přístupu k mému Google účtu, ale data uložená na jejich webu (třeba mé minulé cesty) zůstanou. Při pokusu o opětovné přihlášení ke svému Airbnb účtu budu vyzván k nové autorizaci přístupu ke Google účtu.

Jaké je tedy doporučení? Jednou za čas se do této sekce podívat a zkontrolovat, komu jsem udělil přístup. A aplikacím/webům/rozšíření, které už nepoužívám, přístup odebrat.

Radovan Jansa | www.jansa.info

Komentáře